woensdag 28 september 2016

Abortus

Abortus. Bij een ongewenste zwangerschap bestaat in België de mogelijkheid om deze zwangerschap vroegtijdig af te breken. Als dit aan de orde is, ben je hier als man uiteraard ook bij betrokken. Als je echter online zoekt op ‘abortus onverwacht zwanger’ raak je overspoeld door alle informatie. Dit artikel beschrijft beknopt hoe een abortus in zijn werk gaat in België.


Abortus


De wetgeving in België


In België is abortus altijd toegestaan indien de vrouw verklaart zich in een noodsituatie te bevinden. De Belgische abortuswet stelt duidelijk dat de beslissing voor abortus bij de vrouw ligt. Alleen zij oordeelt over het verloop van haar zwangerschap. Dit geldt overigens ook voor een minderjarig meisje. De ouders of voogden hoeven zelfs niet op de hoogte gebracht te worden.


Het proces voorafgaand aan abortus


Als je partner een abortus overweegt, vindt er allereerst een eerste consultatie plaats in een abortuscentrum of een ziekenhuis. Tijdens deze eerste consultatie wordt de situatie uitgebreid besproken en wordt bekeken of abortus een bewuste keuze is. Na deze eerste consultatie is er een verplichte wachttijd van minimaal zes dagen alvorens de abortus mag worden uitgevoerd.

Het is belangrijk om rekening te houden met deze wachttijd aangezien het afbreken van de zwangerschap na de veertiende week alleen onder specifieke omstandigheden uitgevoerd mag worden. Als er definitief is besloten tot abortus, vindt er altijd een medisch vooronderzoek plaats. Hierbij wordt onder andere middels een echo de exacte zwangerschapsduur vastgesteld.


De methoden van abortus


Abortus kan op verschillende manieren uitgevoerd worden. De verschillende methoden zijn afhankelijk van de vordering van de zwangerschap. De drie meest voorkomende methoden van vruchtafdrijving in België zijn:


  • De overtijdbehandeling: Deze methode kan enkel worden toegepast als je partner minimaal twaalf dagen en maximaal zestien dagen over tijd is. Bij deze behandeling wordt de vrucht via een dun buisje weggezogen uit de baarmoeder

  • De abortuspil: Deze methode kan tot 49 dagen na het uitblijven de menstruatie worden uitgevoerd. Je partner krijgt dan op twee momenten medicatie toegediend die er samen voor zorgen dat de zwangerschap afgebroken wordt

  • De zuigcurettage: Deze methode kan tot dertien weken in de zwangerschap worden uitgevoerd en kan onder plaatselijke of algehele verdoving plaatsvinden. Bij een zuigcurettage wordt met een zuigbuisje de baarmoederholte leeggezogen


Abortus

Geen opmerkingen:

Een reactie posten