woensdag 26 oktober 2016

Tsja, ik word vader, wat nu?

Je partner en jij hebben net ontdekt dat er een baby op komst is, blijdschap alom in eerste instantie. Natuurlijk weet je dat het kan gebeuren maar als het dan ineens een feit is kan de blijdschap daarna plaatsmaken voor een benauwend gevoel. Ik word vader.



Zorgen maken om wat gaat komen is heel normaal, zul je een goede vader zijn, hoe gaat het financieel, gaat de baby ’s nachts veel huilende baby, gaat de relatie met je partner nu veranderen, hoe zal het gaan met de bevalling en wat zal jouw rol daarbij zijn. Allemaal gevoelens die door jou, als aanstaande vader, verwerkt moeten worden.


ik word vader, wat nuTroost je, je bent niet de enige. Maar niet alleen jij moet wennen aan het idee maar ook je partner zal haar zorgen en emoties hebben. Probeer er samen rustig aan te wennen, je hebt negen maanden de tijd om alle emoties een plaats te geven in je belevingswereld.


Het gebrek aan informatie is vaak de oorzaak van al deze ongerustheid. Je kunt veel onzekerheid wegnemen door eens wat tijdschriften te lezen, ook diverse websites kunnen je vakkundig informeren. Tegenwoordig is er een groeiend aantal boeken te koop voor (aanstaande) vaders en je zult ook veel herkennen in de verhalen van andere mannen / vaders met wie je praat over je aanstaande vaderschap, zodat deze je kunnen helpen om al die emoties een plaats te geven.


Het is belangrijk om als man al tijdens de zwangerschap een band met je kindje op te bouwen. Een vrouw draagt het kindje al die maanden in haar buik waardoor het opbouwen van een band makkelijker is. Jij kunt meegaan naar de controles bij de verloskundige, het hartje horen kloppen, het kindje voelen trappelen in de buik, tegen je kindje praten in de buik zodat de baby ook aan jouw stem kan wennen.


Deze gevoelens van onzekerheid zullen, na de nodige opgedane informatie, verdwijnen en dan is het alleen nog maar genieten: ik word vader!



Tsja, ik word vader, wat nu?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten